Artículos
- Luciano, Antonio; Espaillat, Noel A.; Espaillat, Natanael; Baixauli, Jorge; Garre, Alberto; Palop, Alfredo; Guillen, Silvia. Evaluation of the antimicrobial effect of a nanoemulsified D-limonene washing solution for cherry tomatoes against Staphylococcus aureus and Meyerozyma guilliermondii – Impact on consumer protection. LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY. 2025. DOI: 10.1016/j.lwt.2025.117731
- Guillén, S.; Nadal, L.; Halaihel, N.; Mañas, P.; Cebrián, G. Isolation and characterization of Salmonella Typhimurium SL1344 variants with increased resistance to different stressing agents and food processing technologies. FOOD MICROBIOLOGY. 2025. DOI: 10.1016/j.fm.2024.104714
- Guillén, Silvia; Possas, Aricia; Valero, Antonio; Garre, Alberto. Optimal experimental design (OED) for the growth rate of microbial populations. Are they really more “optimal” than uniform designs?. INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY. 2024. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2024.110604
- Guillén, Silvia; Domínguez, Lara; Mañas, Pilar; Álvarez, Ignacio; Carrasco, Elena; Cebrián, Guillermo. Modelling the low temperature growth boundaries of Salmonella Enteritidis in raw and pasteurized egg yolk, egg white and liquid whole egg: Influence of the initial concentration. INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY. 2024. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2024.110619
- Guillén, S.; Nadal, L.; Halaihel, N.; Mañas, P.; Cebrián, G. Genotypic and phenotypic characterization of a Salmonella Typhimurium strain resistant to pulsed electric fields. FOOD MICROBIOLOGY. 2023. DOI: 10.1016/j.fm.2023.104285
- Guillén, Silvia; Cebrián, Guillermo. Relationship between iron bioavailability and Salmonella Typhimurium fitness in raw and pasteurized liquid whole egg. FOOD MICROBIOLOGY. 2022. DOI: 10.1016/j.fm.2022.104008
- Guillén Morer, S.; Nadal Calvo, Ll.; Álvarez Lanzarote, I.; Mañas Pérez, P.; Cebrián Asín, G. Impact of the resistance responses to stress conditions encountered in food and food processing environments on the virulence and growth fitness of non-typhoidal salmonellae. FOODS. 2021. DOI: 10.3390/foods10030617
- Guillén, Silvia; Marcén, María; Fau, Ester; Mañas, Pilar; Cebrián, Guillermo. Relationship between growth ability, virulence, and resistance to food-processing related stresses in non-typhoidal Salmonellae. INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY. 2021. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2021.109462
- Guillén Morer, S.; Marcén Terraza, M.; Álvarez Lanzarote, I.; Mañas Pérez, P.; Cebrián Auré, G. Influence of the initial cell number on the growth fitness of salmonella enteritidis in raw and pasteurized liquid whole egg, egg white, and egg yolk. FOODS. 2021. DOI: 10.3390/foods10071621
- Guillén, S.; Marcén, M.; Mañas, P.; Cebrián, G. Differences in resistance to different environmental stresses and non-thermal food preservation technologies among Salmonella enterica subsp. enterica strains. FOOD RESEARCH INTERNATIONAL. 2020. DOI: 10.1016/j.foodres.2020.109042
- Guillén, Silvia; Marcén, María; Álvarez, Ignacio; Mañas, Pilar; Cebrián, Guillermo. Stress resistance of emerging poultry-associated Salmonella serovars. INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY. 2020. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108884
- Antunes-Rohling, Adriana; Artaiz, Ángela; Calero, Sivia; Halaihel, Nabil; Guillén, Silvia; Raso, Javier; Álvarez, Ignacio; Cebrián, Guillermo. Dataset on the use of the Ratkowsky model for describing the influence of storage temperature on microbial growth in hake fillets (Merluccius merluccius) stored under MAP. DATA IN BRIEF. 2019. DOI: 10.1016/j.dib.2019.104743
- Antunes-Rohling, Adriana; Artaiz, Ángela; Calero, Silvia; Halaihel, Nabil; Guillén, Silvia; Raso, Javier; Álvarez, Ignacio; Cebrián, Guillermo. Modelling microbial growth in modified-atmosphere-packed hake (Merluccius merluccius) fillets stored at different temperatures. FOOD RESEARCH INTERNATIONAL. 2019. DOI: 10.1016/j.foodres.2019.05.018
Proyectos
- INACTIVACIÓN DE PARÁSITOS ZOONÓTICOS ALIMENTARIOS (ANISAKIS, TRICHINELLA Y TOXOPLASMA GONDII) EN PESCADO Y CARNE MEDIANTE PULSOS ELÉCTRICOS DE ALTO VOLTAJE (ZEROPARASITOS). 11/11/24 - 10/12/26
- A03_23R: Nuevas Tecnologías de Procesado de los Alimentos. 01/01/23 - 31/12/25
- A03_20R: Nuevas Tecnologías De Procesado De Alimentos. 01/01/20 - 31/12/22
- iNOBox: A Technology- and Market-driven Innovation e-Toolbox towards a
Sustainable, Competitive & Science-based Agri-Food Industry in Norway ( Project number 281106) financiado por The Research Council of Norway-BIONAER. 01/04/18 - 30/09/22
Contratos
- INACTIVACIÓN DE SALMONELLA SPP MEDIANTE DIFERENTES TECNOLOGÍAS DE CONSERVACIÓN DE LOS ALIMENTOS. 19/01/18 - 10/06/18
- DECONTAMINATION OF SPICES BY IONIZING RADIATION. 02/06/17 - 30/09/17
- NUEVAS TECNOLOGÍAS DE PROCESADO DE ALIMENTOS. 01/11/15 - 31/10/25
Proyectos de Innovación Docente
- Autoevaluación y ajuste de conocimientos previos en el MU en CSTA II. 01/03/22 - 27/01/24
- Generación de nuevos recursos docentes para la Planta Piloto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos como base para un aprendizaje multidisciplinar e integrado en los grados de Ciencia y Tecnología de los Alimentos y Veterinaria. 01/03/22 - 27/01/24
- Autoevaluación y ajuste de conocimientos previos en el MU en CSTA. 01/06/21 - 14/10/22
Dirección de proyectos fin de grado
- Variabilidad intra-específica en la supervivencia de Salmonella en el tracto gastro-intestinal. Universidad de Zaragoza. Sobresaliente. 27/06/23
- Estudio del proceso de cambio fenotípico entre capacidad de crecimiento y resistencia al estrés en Salmonella. Universidad de Zaragoza. Notable. 12/07/22
- Desarrollo y validación de un modelo cuantitativo de análisis del riesgo de Salmonella en zumo de naranja. Universidad de Zaragoza. Sobresaliente. 09/07/21
Dirección de proyectos fin de master
- Estimación del riesgo relativo asociado a la presencia de diferentes cepas de Salmonella en zumos de naranja. Universidad de Zaragoza. Sobresaliente. 06/07/23
Patentes de invención
- EP24382562. Isolation medium of Salmonella species. CEBRIÁN AURÉ, GUILLERMO - MAÑAS PÉREZ, MARÍA PILAR - ÁLVAREZ LANZAROTE, IGNACIO - RASO PUEYO, JAVIER - CONDÓN USÓN, SANTIAGO - CAMPO ARRIBAS, MARÍA DEL MAR - GUILLÉN MORER, SILVIA - GUTIÉRREZ LEÓN, MARÍA - JUANPERE SALVAT, JÚLIA. 2024
Participaciones en congresos
- XXIII Congreso Nacional de Microbiología de los Alimentos (SEM). Participativo - Ponencia oral (comunicación oral). Diseño y Validación de un nuevo medio de enriquecimiento para Salmonella. Cartagena. 09/09/24
- XXIII Congreso Nacional de Microbiología de los Alimentos (SEM). Participativo - Póster. Papel de SigB en la aclimatación de Listeria monocytogenes a tratamientos térmicos dinámicos. Cartagena. 09/09/24
- XXIII Congreso Nacional de Microbiología de los Alimentos (SEM). Organizativo - Comité científico y organizador. Cartagena. 09/09/24
- XXIII Congreso Nacional de Microbiología de los Alimentos (SEM). Participativo - Ponencia oral (comunicación oral). Aislamiento y caracterización de variantes de Salmonella Typhimurium SL1344 con mayor resistencia a diferentes agentes estresantes y tecnologías de procesado de alimentos. Cartagena. 09/09/24
- XXIII Congreso Nacional de Microbiología de los Alimentos (SEM). Participativo - Póster. Diseño de una solución de lavado a base de D-limoneno nanoemulsionado para tomates cherry como sustituto de los desinfectantes a base de cloro. Cartagena. 09/09/24
- 28th International ICFMH Conference (FoodMicro 2024). Participativo - Póster. The role of sB in stress acclimation of Listeria monocytogenes to dynamic heat treatments. Burgos. 08/07/24
- 28th International ICFMH Conference (FoodMicro 2024). Participativo - Póster. Directed evolution evidences that heat response mechanisms observed under laboratory conditions may be different from those relevant for industrial pasteurization . Burgos. 08/07/24
- XXII Congreso Nacional de Microbiología de los Alimentos. Participativo - Póster. Re-definiendo la temperatura mínima de crecimiento de Salmonella Enteritidis en huevo y ovoproductos: influencia de la dosis inicial y la historia térmica del ovoproducto. Jaén. 15/09/22
- 27th International ICFMH Conference (FoodMicro 2022). Participativo - Póster. Genotypic and phenotypic characterization of a Salmonella Typhimurium strain resistant to Pulsed Electric Fields. Atenas. 28/08/22
- XI Congreso Nacional Nacional CYTA CESIA. Participativo - Póster. Relación entre la biodisponibilidad del hierro y la capacidad de crecimiento de Salmonella en huevo entero líquido crudo y pasteurizado. Zaragoza. 22/06/22
- XI Congreso Nacional Nacional CYTA CESIA. Organizativo - Comité científico y organizador. Colaborador en la organización del XI Congreso Nacional CyTA – CESIA. Zaragoza. 22/06/22
- 35st EFFoST International Conference. Participativo - Póster. Survival and invasion capacity of Salmonella cells exposed to simulated UV-C light orange juice processing and gastro-intestinal conditions. Laussane. 01/11/21
- World Microbe Forum an ASM and FEMS colaboration. Participativo - Póster. Relationship between Growth fitness, virulence and resistance to food-processing related stress in non-typhoidal Salmonellae. Online. 20/06/21
- 1st International Electronic Conference on Food Science and Functional Foods. Participativo - Póster. Influence of the initial cell number on the growth fitness of Salmonella in raw and pasteurized liquid whole egg. Online. 10/11/20
- XXVII Congreso Nacional de Microbiología - Sociedad Española de Microbiología. Participativo - Ponencia oral (comunicación oral). Estudio de la variabilidad en resistencia al estrés y capacidad de crecimiento en el género Salmonella. Málaga. 02/07/19
- II Encuentro Grupos de Investigación del Instituto Universitario de investigación mixto Agroalimentario de Aragón (IA2). Participativo - Ponencia oral (comunicación oral). Inactivación microbiana en especias mediante radiaciones ionizantes. Zaragoza. 26/11/18
Estancias
- University of Wageningen. Wageningen, The Netherlands. Holanda. 01/07/21 - 01/11/21
- Univerisdad de Córdoba. Córdoba. España. 17/02/20 - 15/05/20
Docencia no UNIZAR
- Calidad, seguridad y trazabilidad de los alimentos. Grado en Ingeniería Agroalimentaria y de Sistemas Biológicos. Universidad Politécnica de Cartagena. 31/01/2023 - 31/05/2023
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