| Líneas de investigación: especialización en valoración nutritiva de alimentos para el ganado; fisiología y microbiología digestivas en rumiantes y monogástricos; fermentación microbiana y microbiología en el tracto digestivo: nutrición y alimentación de insectos
- Reconocimiento de la actividad investigadora por CNEAI: 5 tramos (sexenios) de investigación: 1989/1994; 1995/2000; 2001/2006; 2007/2012 y 2013/2018
 - 9 Tesis Doctorales dirigidas (7 desde 2010): Gabriel de la Fuente Oliver (Universidad de Zaragoza, 2010); Rafael Rodríguez Hernández (Universidad de Zaragoza, 2010); Darío
 Germán Vileta (Universidad Nacional de Río Cuarto, Argentina, 2013); Norelys Rodríguez Romero (Universidad de Zaragoza, 2015, codirigida con Leticia Abecia Aliende); Antonio
 Gimeno Miguel (Universidad de Zaragoza, 2016, codirigida con Carlos Castrillo González); Zahia Amanzougarene (Universidad de Zaragoza, 2020); Susana Yuste Fernández (Universidad de Zaragoza, 2020, codirigida con Antonio de Vega García).
 - 116 artículos publicados en revistas indexadas; 42 artículos publicados en Q1 (35%).
 - índice H de 25 (según ISI Web of Knowledge, Thomson Reuters); Indice H de 26 según SCOPUS (ELSEVIER)
 - 24 artículos SCI entre 2019 y 2024 (ambos inclusive), 16 en revistas Q1 (67%).
 - participación en 6 proyectos competitivos entre 2016 y 2024: POCTEFA (Unión Europea; 2018-1021); EFSA (Unión Europea; 2023-2024); Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (Grupos Operativos Supraautonómicos AEI/AGRI, 2018); Ministerio de Economía, Industria y Competitividad (como co-IP; 2014-2017); Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades (como Co-IP; 2022-2025); Gobierno de Aragón (PDR Aragón, 2018-2020)
 - 2 ponencias invitadas a congreso en el tramo en evaluación; 10 comunicaciones a congresos internacionales y 8 comunicaciones a congresos nacionales en el tramo en evaluación (2019-2024)
 
       		   			Artículos 
       		   			 
Plonquet, D.; Fondevila, G.; Fondevila, M. Rearing mealworm larvae with wheat, barley or maize grains as main source of nutrients in unbalanced or balanced substrates. ANIMAL. 2025. DOI: 10.1016/j.animal.2024.101384	
						   	
 
Zaoui, Yahya; Belanche, Alejandro; Ben-Jeddou, Khaoula; Jiménez García-Alcalá, María Sierra; Fondevila, Guillermo; Fondevila, Manuel. Effect of the dietary administration pattern of silver nanoparticles on growth performance, biodiversity of digestive microbiota and tissue retention in broiler chickens. ANIMAL FEED SCIENCE AND TECHNOLOGY. 2024. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2024.115888	
						   	
 
Fondevila, Guillermo; Remiro, Ana; Fondevila, Manuel. Growth performance and chemical composition of tenebrio molitor larvae grown on substrates with different starch to fibre ratios. ITALIAN JOURNAL OF ANIMAL SCIENCE. 2024. DOI: 10.1080/1828051X.2024.2362765	
						   	
 
Fondevila, Guillermo; Remiro, Ana; Remón, Sara; Fondevila, Manuel. Bread By-Product and Maize Silage as Alternative Ingredient Feeds for Production of Tenebrio molitor Larvae in High-Concentrate Substrates. ANIMALS. 2024. DOI: 10.3390/ani14233505	
						   	
 
Belanche, Alejandro; Diago, Sergio; Fondevila, Manuel. Inclusion of a fish oil processing fraction as additive in diets for weaning piglets. ANIMAL FEED SCIENCE AND TECHNOLOGY. 2023. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2022.115517	
						   	
 
Peña-Delgado, Victoria; Carvajal-Serna, Melissa; Fondevila, Manuel; Martín-Cabrejas, María A.; Aguilera, Yolanda; Álvarez-Rivera, Gerardo; Abecia, José A.; Casao, Adriana; Pérez-Pe, Rosaura. Improvement of the seminal characteristics in rams using agri-food by-products rich in phytomelatonin. ANIMALS. 2023. DOI: 10.3390/ani13050905	
						   	
 
Gordo, Ana; Hernando, Belén; Artajona, Jesús; Fondevila, Manuel. In vitro study of the effect of ensiling length and processing on the nutritive value of maize silages. ANIMALS. 2023. DOI: 10.3390/ani13030344	
						   	
 
Amanzougarene, Zahia; Pérez-Calvo, Estefanía; Fondevila, Manuel. Freezing preservation procedure of caecal inoculum for microbial fermentation studies in pigs. SPANISH JOURNAL OF AGRICULTURAL RESEARCH. 2022. DOI: 10.5424/sjar/2022203-19272	
						   	
 
Amanzougarene, Z.; Fondevila, M. Rumen Fermentation of Feed Mixtures Supplemented with Clay Minerals in a Semicontinuous In Vitro System. ANIMALS. 2022. DOI: 10.3390/ani12030345	
						   	
 
Fondevila, G.; Fondevila, M. Productive performance of Tenebrio molitor larvae in response to the protein level in the substrate. JOURNAL OF INSECTS AS FOOD AND FEED. 2022. DOI: 10.3920/JIFF2022.0037	
						   	
 
Ortolani, Ir; Amanzougarene, Z; Fondevila, M. In vitro characterisation of the rumen fermentation pattern of the cell wall fraction from several fibrous sources. SPANISH JOURNAL OF AGRICULTURAL RESEARCH. 2021. DOI: 10.5424/sjar/2021192-17653	
						   	
 
Amanzougarene, Z; Yuste, S; Fondevila, M. Effect of pre-activated Saccharomyces cerevisiae or malate salts on fermentation of ground barley grain under in vitro conditions simulating intensive ruminant feeding. SPANISH JOURNAL OF AGRICULTURAL RESEARCH. 2021. DOI: 10.5424/sjar/2021192-17728	
						   	
 
Yuste S.; Amanzougarene Z.; de la Fuente G.; Fondevila M.; de Vega A. Growth and bacterial dynamics of beef calves during transition from milk/pasture to a high-concentrate diet added with tannins or medium-chain fatty acids. ANIMAL PRODUCTION SCIENCE. 2021. DOI: 10.1071/AN21043	
						   	
 
Amanzougarene, Z.; Fondevila, M. Fitting of the in vitro gas production technique to the study of high concentrate diets. ANIMALS. 2020. DOI: 10.3390/ani10101935	
						   	
 
Amanzougarene, Z.; Yuste, S.; Fondevila, M. Fermentation pattern of several carbohydrate sources incubated in an in vitro semicontinuous system with inocula from ruminants given either forage or concentrate-based diets. ANIMALS. 2020. DOI: 10.3390/ani10020261	
						   	
 
Amanzougarene, Z.; Tejeda, M. P.; Calvo, H.; de la Fuente, G.; Fondevila, M. Microbial fermentation of starch- or fibre-rich feeds added with dry or pre-activated Saccharomyces cerevisiae studied in vitro under conditions simulating high-concentrate feeding for ruminants. JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE. 2020. DOI: 10.1002/jsfa.10249	
						   	
 
Yuste, S.; Amanzougarene, Z.; de Vega, A.; Fondevila, M.; Blanco, M.; Casasús, I. Effect of preweaning diet on performance, blood metabolites and rumen fermentation around weaning in calves of two beef breeds. ANIMAL PRODUCTION SCIENCE. 2020. DOI: 10.1071/AN19152	
						   	
 
Frutos, P.; Hervás, G.; Natalello, A.; Luciano, G.; Fondevila, M.; Priolo, A.; Toral, P.G. Ability of tannins to modulate ruminal lipid metabolism and milk and meat fatty acid profiles. ANIMAL FEED SCIENCE AND TECHNOLOGY. 2020. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2020.114623	
						   	
 
Yuste, S.; Amanzougarene, Z.; de la Fuente, G.; Fondevila, M.; de Vega, A. Effects of partial substitution of barley with maize and sugar beet pulp on growth performance, rumen fermentation and microbial diversity shift of beef calves during transition from a milk and pasture regimen to a high-concentrate diet. LIVESTOCK SCIENCE. 2020. DOI: 10.1016/j.livsci.2020.104071	
						   	
 
Ortolani, Ignacio Rubén; Amanzougarene, Zahia; Fondevila, Manuel. In vitro estimation of the effect of grinding on rumen fermentation of fibrous feeds. ANIMALS. 2020. DOI: 10.3390/ani10040732	
						   	
 
Seradj, A.R.; Morazán, H.; Fondevila, M.; Liang, J.B.; de la Fuente, G.; Balcells, J. In vitro and in situ degradation characteristics and rumen fermentation products of Moringa oleifera harvested at three different ages. TROPICAL ANIMAL SCIENCE JOURNAL. 2019. DOI: 10.5398/tasj.2019.42.1.39	
						   	
 
Abad-Alvaro, I.; Trujillo, C.; Bolea, E.; Laborda, F.; Fondevila, M.; Latorre, M.A.; Castillo, J.R. Silver nanoparticles-clays nanocomposites as feed additives: Characterization of silver species released during in vitro digestions. Effects on silver retention in pigs. MICROCHEMICAL JOURNAL. 2019. DOI: 10.1016/j.microc.2019.104040	
						   	
 
Yuste, S.; Amanzougarene, Z.; Fuente, G. de La; Vega, A. De; Fondevila, M. Rumen protozoal dynamics during the transition from milk/grass to high-concentrate based diet in beef calves as affected by the addition of tannins or medium-chain fatty acids. ANIMAL FEED SCIENCE AND TECHNOLOGY. 2019. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2019.114273	
						   	
 
 Libros 
       		   			 
BASES ZOOTÉCNICAS PARA EL CÁLCULO DEL BALANCE ALIMENTARIO DE NITRÓGENO Y DE FÓSFORO. ACTUALIZACIÓN 1990-2020. del Prado Santeodoro, Agustín; Bauells Rivas, Joaquín; Casasús Pueyo, Isabel; Fondevila Camps, Manuel. 2025	
						   	
 
BASES ZOOTÉCNICAS PARA EL CÁLCULO DEL BALANCE ALIMENTARIO DE NITRÓGENO Y DE FÓSFORO. del Prado Santeodoro, Agustín; Bauells Rivas, Joaquín; Casasús Pueyo, Isabel; Fondevila Camps, Manuel. 2019	
						   	
 
 Capítulos 
       		   			 
Efecto de la inclusión de aceites esenciales en dietas para el cebo de terneros sobre la fermentación in vitro de cebada. Amanzougarene, Z.; Yuste, S.; de Vega, A.; Fondevila, M. XVII JORNADAS SOBRE PRODUCCIÓN ANIMAL. 2017	
						   	
 
Fermentación in vitro de cebada en función del nivel de inclusión de ácidos grasos en dietas para el cebo de terneros. Vega García, Antonio De. XVII JORNADAS SOBRE PRODUCCIÓN ANIMAL. 2017	
						   	
 
Población microbiana del tracto gastrointestinal del cerdo. Fondevila Camps, Manuel. MONOGRÁFICO: SALUD GASTROINTESTINAL Y NUTRICIÓN VAN DE LA MANO. 2016	
						   	
 
La importancia de los azúcares en la alimentación de los rumiantes. Fondevila Camps, Manuel. PRIMERA JORNADA FEDNA-ANEMBE. 2015	
						   	
 
 
       		   			Dirección de tesis 
       		   			 
Papel de los protozoos en el reciclaje de proteína microbiana en el rumen. Universidad de Zaragoza. Sobresaliente "Cum Laude". 14/05/10	
						   	
 
Caracterización de la población cecal del conejo: Efecto del plano de alimentación y adición de antibióticos sobre la biodiversidad y el reciclaje de nitrógeno. Universidad de Zaragoza. Sobresaliente "Cum Laude". 14/07/06	
						   	
 
FERMENTACION MICROBIANA DE PAJA DE CEBADA EN FUNCION DEL TIPO Y NIVEL DE CARBOHIDRATO APORTADO COMO SUPLEMENTO ENERGETICO. Universidad de Zaragoza. Sobresaliente "Cum Laude". 09/06/00	
						   	
 
 
       		   			UNIZAR teaching of the last six courses 
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